Met alle ondernemers het jaar feestelijk beginnen en nóg klantgerichter aan de slag. U bent er toch ook bij? Bestel snel uw kaarten.Programma economische ontwikkeling  
#UHOnderneemt
Update van de laatste ontwikkelingenHet project ‘Parkeervoorzieningen’ is gestart. Met dit project willen we zorgen voor voldoende autoparkeerplekken voor MTB’ers. Onderdeel van het project is de vermelding van het hoogste punt op de Amerongse BergProject ‘Strategie Fietsparkeren’ gaat van start. Daarin wordt ook aandacht gegeven aan Plein 1923, station Maarn en het parkeren van fietsen aan de TraaijVerlenging van de samenwerking met het Regionaal Bureau voor ToerismeDe eerste exemplaren van een Warm Welkom (een box met lokale informatie voor nieuwe inwoners) zijn uitgedeeldIn Ondernamen, het blad voor ondernemers, is een artikel uitgebracht over de mogelijkheden van het zakelijk toerisme in onze gemeente. Het artikel wordt begin volgend jaar ook in Meeting Magazine geplaatstSamen met marktcommissieleden is de inzet van de BOA’s in plaats van een marktmeester geëvalueerd. De verbeterpunten en afspraken die daar uit zijn gekomen sturen wij binnenkort naar marktlieden en winkeliers. Vragen over de markt en het gebruik van de stroomkasten kunnen gesteld worden via markt@heuvelrug.nlLokaal en regionaal inkopen: een uniek initiatief van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede en de diverse regionale ondernemersverenigingen (ook via Q4). Partijen blijken elkaar nog onvoldoende te kennen en onvoldoende beeld te hebben van wat lokale ondernemers kunnen bieden. Er is een platform ontwikkeld waarop lokale en regionale ondernemers zich kunnen inschrijven en presenteren met hun producten en diensten:www.regionaalinkopen.nl. Inkopers van lokale overheden kunnen binnen de grenzen van de aanbestedingsregels offertes opvragen bij lokale ondernemers en lokale ondernemers kunnen elkaar beter vinden.Koninklijke Horeca Nederland heeft een ‘Inspiratiebox voor goed werkgeverschap – mensen aantrekken en behouden in de horeca’ gemaaktDe raad heeft op 13 december de aangepaste APV behandeldDe conceptbeheersverordening Woongebied Amerongen en Overberg 1e herziening ligt van 23 november 2018 tot en met 3 januari 2019 ter inzageLandelijke lobby tegen plasticVrijdag 30 november diende het college tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering een motie in bij de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG): ‘Het starten van een landelijke aanpak tegen het gebruik van plastic’.Lees meerEerste particuliere waterstoftankstation bij InframOp 15 november opende Infram een eerste particuliere waterstoftankstationop Landgoed ’t Stort. Infram wacht hiermee niet op tankstations in de omgeving maar zet zelf een grote stap in het verduurzamen van het wagenpark. Rijden op waterstof is volledig klimaatneutraal en heeft, ten opzichte van elektrisch rijden, met 700 kilometer een veel grotere actieradius.
#GezichtvandeheuvelrugSaar Jansen van Heuvelrug Ergotherapie in Amerongen en Kanar Al Mafrajivan Lekker en Gul, catering en kookworkschop in Doorn stellen zich aan u voor. Volgend jaar zijn ondernemers met inspirerende voorbeelden op het gebied van duurzaamheid het ‘Gezicht van de Heuvelrug’.
 Toolkit toekomstbestendige winkelgebiedenNatuurlijk wilt u aan de slag om uw winkelgebied toekomstbestendig te maken! Maar waar begint u, wat moet u doen en wie heeft u daarvoor nodig? ‘Platform de nieuwe winkelstraat’ heeft twee praktische toolkits samengesteld met handige checklists en voorbeelden die helpen om de juiste stap op het juiste moment te zetten.Ondernemers denken mee over elektrisch rijdenDuurzame mobiliteit heeft de toekomst. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de luchtkwaliteit. En daarmee de gezondheid van onze inwoners. Het autoverkeer kan bijvoorbeeld duurzamer door elektrisch te gaan rijden. Wij hebben daarom in de afgelopen maanden het aantal openbare laadpalen voor elektrische auto’s flink uitgebreid.Om te onderzoeken hoe wij nog meer inwoners en ondernemers kunnen overhalen elektrisch te gaan rijden, zijn wij benieuwd naar uw ideeën of suggesties. Dus wilt u uw mening geven over de omslag naar elektrisch rijden of heeft u ideeën of suggesties? Vul dan de ondernemersenquête in. Zo helpt u ons bouwen aan een duurzamere en schonere gemeente.Verlenging samenwerking met RBTVoor onze gemeente is de regio belangrijk als aantrekkelijke plek voor wonen, werken en recreëren. De gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei hebben hun samenwerking verlengd. Het is de bedoeling dat het RBT tot eind 2021 de toeristisch-recreatieve marketing voor de gemeente doet maar ook in breder opzicht een rol gaat vervullen in het positioneren van de gemeente als aantrekkelijke plaats om te wonen en te werken. Samenwerking onder het regiomerk Heuvelrug is daarbij belangrijk. Lees meer
Matching werkgelegenheid Recreatie en HorecaHet matchen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met de vraag vanuit de arbeidsmarkt gebeurt steeds vaker vanuit sectorgerichte samenwerking met bedrijven en opleidingsmogelijkheden. Het afgelopen jaar is er samengewerkt met de zorgsector en de groensector. Momenteel zijn we in gesprek met recreatie- en horecabedrijven en zoeken wij nog een aantal partners om dit samen van de grond te krijgen. Heeft u interesse meld u dan aan via ondernemers@heuvelrug.nl.Gemeente Utrechtse Heuvelrug Koploper ToegankelijkheidIn onze gemeente wordt hard gewerkt aan toegankelijkheid. Inmiddels is de gemeente, samen met 25 andere gemeenten, koploper in Nederland. Beantwoord 7 vragen en ontdek hoe toegankelijk uw onderneming is met dezelftest. In diverse dorpen is een schouw geweest met ervaringsdeskundigen. In januari wordt een schouw in Driebergen-Rijsenburg gepland. Wilt u ook meedoen? Meld u dan aan via toegankelijkheid@heuvelrug.nl.Online InwonerspanelVolgend jaar beginnen we met een online inwonerspanel. Het is een pilot van vier maanden. Wij zoeken daarvoor 500 inwoners die hun mening willen geven over onderwerpen binnen onze gemeente. Dat kan gaan over bestaand én nieuw beleid. Bijvoorbeeld over de vuurwerkvrije zones rond Oud en Nieuw of de digitalisering van onze diensten. Zo kunnen we zien of we op de goede weg zijn, welke (aanvullende) behoefte er is en wat er leeft in de gemeente. Doe mee en meld u aan via www.heuvelrug.nl/inwonerspanel.
Een veilig Oud en NieuwHelp mee aan een zo veilig mogelijk oud en nieuw. Het helpt als u mogelijke brandhaarden zoveel mogelijk opruimt of verwijdert tijdens de jaarwisseling. Denk aan pallets, vuilnis, containers, enzovoort. Tips doorgeven en vragen stellen kan via veilig@heuvelrug.nl.
 
Dit jaar zijn er voor het eerst vuurwerkvrije locaties aangewezen in onze gemeente. Daar is het afsteken van vuurwerk verboden. Het verbod geldt vanaf 31 december 18.00 tot 1 januari 02.00 uur. Lees meerZakendoen met het buitenland?Twee tips van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor zakendoen in het buitenland.De handige app met informatie over landen en export/handelsmissiesHet Enterprise Europe Network. Een gratis service voor bedrijven om partners in het buitenland te vinden maar ook een website voor vraag – aanbodTot slot wensen wij u fijne feestdagen!