Leersum dementievriendelijk

Zo’n tachtig ondernemers en werknemers bij Leersumse bedrijven kwamen 13 september bij elkaar om de training ‘Leersum dementievriendelijk’ te volgen. Janny van der Heijden (Heel Holland Bakt) was ook aanwezig met een mooi verhaal over gezonde voeding in relatie tot dementie. De bijeenkomst was op uitnodiging van Nico Spierenburg van AH Leersum.

Toegankelijkheid op de Heuvelrug

Het RBT, de Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente werken aan toegankelijkheid in de Horeca- en recreatiesector. Zij zoeken goede voorbeelden en enthousiaste ondernemers die mee willen doen in de ‘Koplopersgroep’. We denken graag mee over de (vaak eenvoudige) mogelijkheden binnen uw bedrijf. U kunt bijvoorbeeld meeliften via de website over toegankelijkheid. Meedoen? Laat het weten via ondernemers@heuvelrug.nl.

Programma economische ontwikkeling  
#UHOnderneemt

Update van de laatste ontwikkelingen
  • De Ondernemer van het Jaarverkiezing wordt weer spetterend, we investeren in topspreker Jos Burgers. Daarom roepen wij ondernemers op om te komen en mee te doen. De jury zal binnenkort de voorselectie van de genomineerden bekend maken.
  • Deze zomer zijn de winkelcentra bezocht en beoordeeld op ‘Schoonheid’. De enquêteurs hebben gesproken met bezoekers en lokale ondernemers. Er is gekeken naar de beleving van hoe schoon het winkelgebied is, de meningen over de afvalbakken en het gedrag van de bezoekers. De uitslag wordt 30 oktober bekend gemaakt, alle deelnemende winkelgebieden ontvangen daarna de resultaten.
  • Voor het project Parkeervoorziening MTB is een projectleider aangesteld. Het project en de werkgroep starten vanaf half september 2018. Wilt u nog aansluiten? Meld u aan via ondernemers@heuvelrug.nl
  • Het project toeristische bewegwijzering is gestart. Dit project wordt regionaal uitgevoerd door REVIS samen met het RBT Heuvelrug en Vallei. Binnen de regionale aanpak en afstemming is er ruimte voor lokaal maatwerk.
  • De provincie werkt aan een Ruimtelijke Economische Strategie. Hiermee willen ze richting geven aan de toekomstige ruimtelijke-economische ontwikkeling van Utrecht tot 2050. Het U10 netwerk reageert namens de deelnemende gemeenten. Wij vragen onder andere aandacht voor het MKB en de kansen voor toerisme.
  • De drie randstadprovincies laten weer een Koopstromenonderzoek uitvoeren. Daarbij is ook de mogelijkheid om extra enquêtes af te nemen. Net als vorige keer willen we daarvan gebruik maken. Doel is te zorgen voor onderling vergelijkbare feiten. Na afloop van het onderzoek, zullen we deze natuurlijk met jullie delen.
  • Voor het project ‘Lokaal inkopen’ is de opdracht verleend. Binnenkort start het vullen van het eerste concept met de leden van de ondernemersverenigingen. Na een geslaagde test wordt de website opengesteld voor alle bedrijven.

#Gezichtvandeheuvelrug

Jeanine Roos van de Muziekschool Leersum en Rianne Smit van Rianne Ruimt Mee Op uit Maarn stellen zich aan u voor. Lees meer

Op 11 oktober bestaat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 15 jaar en dat is reden voor een feestje! Het jubileum wordt gevierd om het park nadrukkelijker op de kaart te zetten, een grotere naamsbekendheid en betrokkenheid te krijgen door een zichtbaarheidscampagne. Oktober staat in het teken van Wij zijn 15!. Er zullen bijvoorbeeld op diverse locaties vlaggen worden gehesen en er is een fotowedstrijd. Mee doen of meer weten? Benader het RBT of ondernemers@heuvelrug.nl.

Week van de Veiligheid

Van 8 tot en met 14 oktober is de ‘Week van de Veiligheid’. Ga voor inspiratie en (gratis) workshops naar www.deweekvandeveiligheid.nlen www.hetccv.nl/academie. Als er behoefte is aan een (gratis) Cybercrimetraining voor ondernemers kunnen we dat aanbieden. Laat het weten viaondernemers@heuvelrug.nl.

Netwerkbijeenkomst ‘Evenementen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug’

Een interactieve netwerkmeeting ‘Evenementen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug’ op 6 november in het Cultuurhuis in Doorn. Tijdens deze bijeenkomst kijken we naar wat we voor elkaar kunnen betekenen en hoe we meer uit onze samenwerking halen. Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) vertelt wat de mogelijkheden zijn inzake de marketing en promotie rond evenementen en wat zij hierin voor u kunnen doen. Lees meer

Succesvol inspelen op de veranderende markt van de verblijfsrecreatie op de Utrechtse Heuvelrug

Onlangs startte het Innovatietraject Verblijfsrecreatie Utrechtse Heuvelrug. Met als doel het verbeteren van kwaliteit binnen de verblijfsrecreatie. Ondernemers en overheid gaan samen aan de slag om de verblijfsrecreatie op de Utrechtse Heuvelrug vitaal te maken en nog meer op de kaart te zetten. Helpt mee en vul devragenlijst in.

Workshop

Op 9 oktober is er een workshop ‘Scenario-ontwikkeling Verblijfsrecreatie Utrechtse Heuvelrug’. Van 10:30 tot 15:00 uur, inclusief lunch op RCN Vakantiepark Het Grote Bos, Hydeparklaan 24, 3941 ZK Doorn. Aanmelden

Bedrijfskavels bedrijventerrein Maarsbergen

Ondernemers uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben tot november een voorkeurspositie voor aankoop van de bouwkavels. Daarna komen mogelijk kopers van buiten de gemeente in aanmerking. Een groot aantal kavels op het nieuwe bedrijventerrein in Maarsbergen is al verkocht. Heeft u interesse? Neem contact op met ontwikkelaar Van Wolfswinkel Reiniging BV via 06 27 02 42 02, bij diens rentmeester Prinsen Advies via 06 53 17 18 14 of via ondernemers@heuvelrug.nl.

Subsidies online aanvragen

Online subsidie aanvragen is makkelijker dan ooit. U krijgt direct een ontvangstbevestiging en kunt de status van de aanvraag online volgen. Lees meer

Landelijk loket voor ontheffingen landbouwvoertuigen

Per 21 augustus 2018 moeten aanvragen voor een ‘ontheffing landbouwverkeer op gemeentelijke wegen’ worden gedaan bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Dit kan niet meer bij de gemeenten. De Tweede Kamer verzocht één landelijk loket voor de afgifte van ontheffingen voor landbouwverkeer. Utrechtse Heuvelrug heeft daarom besloten om de RDW te mandateren voor de door haar opgegeven geschikte wegen.

Wel of geen ontheffing?

Ontheffingen voor landbouwvoertuigen zijn in sommige gevallen nodig, omdat een ‘langzaam voertuig geschikt voor land- of bosbouw zonder kenteken’ niet altijd op de openbare weg mag rijden. Dit type voertuigen mag niet breder zijn dan 3 meter. Voor landbouwvoertuigen met een breedte tussen 3 en 3,50 meter is een ontheffing nodig. Een ontheffing aanvragen kan via de website van de RDW.

Camera in Beeld

Camerabeelden helpen de politie bij het oplossen van inbraken, overvallen en andere misdrijven. De politie roept ondernemers en particulieren op die een of meer camera’s bij hun woning of bedrijfspand hebben hangen zich aan te sluiten bij ‘Camera in Beeld’. Lees meer

Versterking lekdijk Amerongen-Wijk bij Duurstede

Een dijkversterking kan belangrijke milieueffecten hebben. Voor het project wordt de procedure van milieueffectrapportage gevolgd. Als eerste stap in deze procedure is de zogenaamde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opge­steld. Deze ligt nu voor inspraak ter inzage. In de notitie staat hoe we komen tot de keuze van dijkversterkingsmaatregelen en hoe we omgaan met milieueffecten zoals aantasting van natuur, veran­dering in de waterhuishouding of trillingshinder bij de aanleg.

Op 8 oktober is er een vervolgbijeenkomst over het project. Meer nieuws hierover volgen? Abonneer u dan op onze e-mail nieuwsbrief. Geef uw gegevens doorgeven via de projectpagina Sterke Lekdijk of via sterkelekdijk@hdsr.nl.

Informatiegids 2018 – 2019

De gids is af te halen in de bibliotheken in Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn. In Overberg ligt de gids bij Tweewielerspecialist Rijk van den Brink en in Maarsbergen in het Minicultuurhuis Merseberch. U kunt de Informatiegids ookonline inzien.